woensdag 3 maart 2021

Aanhangsel: De Nieuwe Stelling van Amsterdam – Een sociaalorganisch beschavingsoffensief


Amsterdam, 11 mei 2009 – Op 28 mei vieren Robert Jan Kelder en vrienden van de Stichting Uitgeverij Willehalm Instituut in de Amstelkerk te Amsterdam Sint Willehalmsdag ter herdenking dat op die dag in 812 of 813 Willehalm, beschermheer van het Keltische graalchristendom en beschermheilige van de ridders, in Saint-Guilhem-le-désert te Zuid-Frankrijk gestorven is, c.q. zou zijn. Deze paladijn (zie afb.) van Karel de Grote en stichter van het oorspronkelijke Oranjehuis is de hoofdfiguur uit Wolfram von Eschenbachs gelijknamige epos. Met een vierdelige boekenpresentatie van ondergenoemde titels zal getracht worden aan te tonen dat deze eerste Frankische Willem van Oranje de zegsman van Wolfram voor diens graalverhaal Parzival is geweest en dat, in het licht van de door Rudolf Steiner (1861-1925) ontwikkelde antroposofie, de graalimpuls van het huidige tijdsgewricht gezien kan worden als de sociaalorganische vormgeving aan een rechtvaardige wereldeconomie voor het behoud van wereldvrede. Dit vredesinitiatief wil het Willehalm Instituut onder de noemer “De Nieuwe Stelling van Amsterdam” in stelling brengen als kandidaat voor het zog. Groeiprogramma 2009 van het Oranje Fonds, waarvan de huidige prins van Oranje de beschermheer en zijn vrouw prinses Máxima de beschermvrouwe is. Daarmee wil dit project de “oude” Stelling van Amsterdam, een stelsel van in de 19de/20ste eeuw breed aangelegde waterverdedigingswerken en forten rondom de hoofdstad, een nieuwe bestemming aanbieden.

Aan de hand van een heruitgave van het in 1994 uitgebracht boekje De rechtvaardige prijs – wereldeconomie als sociaalorganica en een nieuw vervolg daarop: Geldordening als bewustzijnskwestie – een nieuw financieel stelsel vereist een nieuw beschavingsprincipe zal getracht worden dit beschavingsoffensief te ontketenen. Beide publicaties zijn geschreven door industrieel, filosoof/antroposoof Herbert Witzenmann (1905-1988) en beogen een bijdrage te leveren aan de verheldering en mogelijke oplossing van de economische en financiële crisis, die in wezen een diepgravende beschavingscrisis is.

Willem van Oranje, Parzival en de Graal – Wolfram von Eschenbach als historicus van Werner Greub (1909 – 1997) werd al eerder in twee aparte delen uitgebracht: Deel I, “Willehalm-Kyot” werd één week voor het huwelijk van kroonprins Willem-Alexander en Máxima Zorreguita in 2002 als een huwelijksgeschenk aan het bruidspaar (in absentia) in de Oude Kerk te Amsterdam feestelijk gepresenteerd. Deel II, “Parzival” verscheen in 2008 met een voorwoord van de uitgever “Graaloorlog om het Goetheanum”. Beide geheel nieuw bewerkte delen zijn nu eindelijk vereend.

De Gouden Tip – de verstrengeling van onder- en bovenwereld en de moord op G. J. Heijn is een autobiografische liefdes- en misdaadroman van voormalige contra-inlichtingen agent en 10de dan karatemeester Slobodan Mitric. Hoewel verschenen in oktober 2008, is het nog niet publiekelijk gelanceerd. Eén van de vele verassende zo niet verbluffende lagen van dit rijk geïllustreerde boek van 512 blz. vertelt over de voordrachten die Robert Jan Kelder in zijn tijdelijk onderdak in een woonwagen achter Artis in Amsterdam in 1987 over Willehalms rol in het graalverhaal Parzival en over de graalimpuls van de 20ste eeuw heeft gehouden. De hoofdmoot is echter het spannende en schokkende feitenrelaas hoe de hoofdpersoon, ene “Dr. Troublemaker” (een pseudoniem voor de auteur), in die tijd een staatsgreep én de ontvoering en moord op de kroonprins wist te verijdelen, maar door tegenwerking van de autoriteiten niet de ontvoering van de ongelukkige “vervanger” van de kroonprins: G. J. Heijn, een opmerkelijk wapenfeit wat hem tot nu toe geheel niet in dank is afgenomen… De laatste van de 11 bijlagen van dit boek, waaronder een Open Brief aan Hank Heijn en een Open Brief aan Koningin Beatrix, is de inleiding van Herbert Witzenmann op de reeks “Sociaalesthetische Studies als arbeidsmateriaal ter spiritualisering van het beschavingsprincipe”, onder de passende titel Het scheppen van een bovenwereld.

De bijeenkomst vindt plaats op 28 mei 2009 van 20.00 uur tot 22.30 uur in de Amstelkerk, Amstelveld 10, 1017 JD Amsterdam. De entree is €7 (nodige reductie €5). Informatie: info@willehalm.nl/ Zie ook: www.willehalm.nl en www.stadsherstel.nl

Update: Zoals reeds aangegeven, vond deze bijeenkomst in de Amstelkerk met de presentatie van de vier genoemde publicaties, ondanks wijdverspreide aankondigingen, persberichten, uitnodigingen en posters in de Amsterdams binnenstad, onder zeer geringe belangstelling van pers en publiek plaats. Tot overmaat van ramp was bij de video-opname de microfoon niet ingeschakeld. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

COLOFON EN INHOUDSOPGAVE

Geldordening als bewustzijnskwestie - Een nieuw financieel stelsel vereist een nieuw beschavingsprincipe is een vertaling van Geldordnung a...